На воду спустили першу у світі супер-яхту на водні. Техніка і технології

У Нідерландах спустили на воду водневу супер-яхту Project 821. Проєкт реалізувала компанія Feadship, спільне підприємство двох корабелень: Royal Van Lent Shipyard та Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Feadship займається розробкою та виготовленням яхт високого класу та будує розкішні суперяхти за індивідуальним замовленням.

Project 821 – найбільша яхта, побудована в Нідерландах. Її довжина складає майже 119 метрів. Пасажиромісткість судна – до 30 осіб. Пасажири зможуть проводити час у шикарних апартаментах із двома спальнями, ванними та гардеробними. Також на борту є велика вітальня, два кабінети з каміном, зал, комора, басейн, джакузі та парна. На головній палубі – простора тераса та бібліотека, на прогулянковій – затемнені зони.

Для Project 821 довелося розробляти як устаткування, так і протоколи безпеки. Бо раніше їх просто не існувало. Ще однією проблемою стала система зберігання водню. Інженери спроєктували спеціальний «кріосаркофаг» із подвійними стінками. Його площа 92 квадратні метри. Температура всередині – мінус 253 °C. Поруч із ними встановлено 16 паливних елементів, які можуть працювати на водні та на етанолі. «Викиди» системи (водяна пара) відводяться через вентиляційні шахти, які спричинили подовження яхти на 4 метри.

Судно може взяти на борт майже чотири тонни рідкого водню. Сумарний запас енергії – 543 кВт.год. Цього достатньо для забезпечення енергії внутрішніх систем та всього іншого обладнання протягом тижня. В якості альтернативи передбачені дизельні генератори. Плюс до цього судно оснащене системою рекуперації надлишків тепла та «розумною» системою контролю за витратою енергоспоживання. Електроніка автоматично відключає електрообладнання.

У рух Project 821 приводять азіподи ABB сумарною потужністю 4351 к.с. За відсутності водню вони живляться від генераторів MTU, які працюють на біодизелі.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы, чтобы разместить комментарий.